Followers

Thursday, 8 November 2012

Kau Yang Terindah.


salam, maalhijrah 1434 Lord have mercy on us, forgive us our sins and bless us with your love & guidance, amin. (sory entry ni terlalu panjang dan agak boring kot tapi bermakna bagi aku )



aku ni jenis yang tak boley berdirI atas kaki sendiri tanpa bantuan orang lain, kiranya macam 'paku dengan tukul' la, kalau tak kena ketuk tak dala aku nak buat hahaha! dasyat kan?! dulu masa kecik emak aku cerita aku ni tak dala sampai macam tu sekali, tapi lepas UPSR ayah dengan emak aku da decide untuk aku masuk ke sekolah berasrama ( arab ) As a daughter i know my parent love me so much , they dont want me to don't know nothing about my religion, and i know they want me to be a good person in the future. Since junior high school, after i finished with my primary school , i dont know where should i go but at that time, i really want go to islamic boarding school i do not know why, maybe masa tu sangat teruja kakak sulung aku pandai cakap arab phuhhh




i really miss moment when i at Sekolah Menengah (arab) Al-Khairiah (SMAKS).



Ramai orang selalu bercakap, apa cara pun kita buat tak ada gunanya kalau orang itu sendiri tidak mahu berubah. Berubah di sini merujuk kepada daripada buruk kepada baik, daripada baik, daripada bilazim kepada lazim. Ya memang betul, tetapi perlu ingat apabila berjalan dalam gelab kita tetap memerlukan bantuan seperti cahaya lampu, pemimpin dan sebagainya.
Jadi maknanya sukar juga untuk berubah sekiranya kita tidak ada PENDORONG UNTUK PERUBAHAN! kerana dengan adanya pendorong untuk berubah ia akan menjadikan kita BERANI BERUBAH!

sejak tu apa je emak ayah aku cakap, aku ikut je.. daya by day subject 'arab' aku semakin bertambah , korang bayangkan subject academic je dah ada 10. di tambah lagi dengan subject arab kalau tak salah aku ada 15subject. T__T

 1-Nahu
2-Sorf
3-Al-Quran Wa Tajwid
4-Tahfiz
5-Feqh Islami
6-Tauhid
7-Insyak
8-Sirah
9-Tafsir
10-Hadis
11-Balaghah
12-Adab Wa Nusus
13-Mantiq
14-Muthalaah




 aku yang sememangnya tak boley berdiri diatas kaki sendiri ni kan, amat memerlukan motivator. Paling obvious sekali aku ni jenis cepat down. -__-  dan pendorong paling kuat aku adalah emak aku setiap kali cuti wekend emak akan 'basuh' aku cukup-cukup. terima kasih emak sebab masukan inaz sekolah (agama) i've learn lots. i live at hostel, They teach us with good thing about religion, Sembahyang jemaah dan bagi kami peluang jadi imam untuk pelajar perempuan adalah perkara terindah. They gave us spirit how to establish religion of islam and teach us how to love our religion by our heart. Many knowledge they gave to us, with their loves , patient, they guide us to the right path, in order to we will be the best leader in the world like them .
Thanks for everyone who support me doing good in my life , here i really proud be one of SMAKS student , the place that i know how wonderful my religion and here i open my eyes to know how was wonderfull my religion in whole of the world . Thanks My Allah .

" Kita ibaratkan Pendorong Untuk Berubah seperti cahaya lampu yang diperlukan oleh seseorang untuk berjalan di lorong yang gelap gelita yang tidak diterangi oleh sebarang lampu jadi maknanya kita tetap memerlukan lampu untuk berjalan di dalamnya " cewah one of my favorite "quote". Kalau bukan diri kita nak berubah siapa lagi kan?! aku juga seorang yang sangat suka baca buku yang boley motivated kan diri, bagi siapa yang kenal aku untuk hadiah hari jadi memang diaorang akan bagi present buku motivation and itu lagi bermakna dari hadiah semahal berlian wahahahahaha (ok ketawa tu tak bermaksud menipu ye ) 



dan sejak 6 tahun kebelakangan ni, selain family aku, diri aku untuk berubah, he the one are my motivator



engkau kan pakcik yang selalu membebel kalau aku down bila nak belajar, ko selalu teman aku kat library bila dah nak exam, engkau 'dictionary' aku padahal 'dictionary; aku sebelah mata je, kau selalu bebel kat aku yang "ilmu itu sangat penting untuk masa depan"! yarh its true la babe. Kalau engkau tak bagitau pun, aku memang sengaja nak dengar kau cakap banyak kali (gatal) miahahaha


step by step i still crawl



meraka ini semua adalah " student master chef " hahaha tak la mereka ni student 'master uitm' and  kakak dan abang- abang ni sanggup tinggalkan assignment meraka yang berlambak tu untuk jadi 'pom-pom girls' masa aku convocation 
insyallah i want be one of u . AMIN 

sempena tahun hijrah ni marila kita

Berubah kepada lebih baik...
Berubah kepada lebih rajin...
Berubah kepada lebih semangat...
Berubah kepada lebih tekun...
Berubah kepada lebih amal ibadah...
Berubah kepada lebih menghargai orang lain...
dan Berubah kepada kualiti hidup yang lebih baik

bye readers asalamualaikum..



2 comments:

fifie said...

Tak semua orang mampu motivate theirself, fie pun macam tu. kadang2 need somebody sebagai pemangkin nak berjaya. hehe. Alhamdulilah dan convo pun Inaz. Congrats

Einaz Shah Rizal Thomas said...

Hihi thanks tpi tu convo diploma.. hihi.. degre inaz ta hbis lgi fie. ;)