Followers

Monday, 4 March 2013

tips : hati selembut kapas yang telah dilukai




currently mood : exhausted



masih dalam mood exam, take some break after three paper yang boley aku cakap alhamdulillah, aku dah berusaha. tawakal je la. amin ;) masih tinggal dua sisa baki subject sebelum semester break for two weeks dan sambung untuk short semester :) ok back to title. straight to the point aku tanya. Korang penah rasa putus cinta tak? ya ampun sakit hokay, aku  adalah salah seorang manusia yang pernah merasai kesakitan tu, chewah! dan sekarang one of my best friends mengalami nasib yang sama, bukan dia sorang je yang sedih dengan aku-aku sekali terasa banyak benda yang kitaorang as friends try nak buat dia rasa ok balik tapi dia still sama. ya allah bagi dia sedikit kekuatan.


tapi satu je aku macam nak pesan ala mak-mak 'If Allah brings you to it, He will bring you through it'. Whatever misfortune you have experienced, let Allah show you the way out. Kita nasihat senang la guna air liur tapi orang yang rasa tu la yang kena tangung. I don’t mean to portray myself as an enlightened soul. I’ve made my share of mistakes and I still struggle not to be judgmental or reactive.  But I’ve also had experiences that have shown me the way forward




Has your heart been broken? Have you experienced disappointment and loss? tipu ok tak ada, kalau yang ada pun sebab mereka tak pernah bercinta or belum lagi bercinta alhamdulillah la kalu macam tu. Tapi yang penah rasa putus cinta tu ? sakit kan? firtsly, Trying to figure out how to be happy again? You need only three things faith, hope and time. Keep the faith alive in your heart, even if it’s just a spark. Hold on to your hope for the future, even by the tips of your fingers. And let time pass In time your faith will blaze again, your hope will soar.Jadikan pengalaman silam itu sebagai pengajaran, allah sayang kan kita sebab tu dia masih bagi peluang amboiiiiy...




Kita rasa kita dah cukup yakin dengan pilihan kita , dengan rasa suka dalam hati kita . Namun bukan kita penentu segala, tapi Allah. bila hati telah dilukai bersabarlah, allah sedang menguji hati kita, insyallah So be patient, trust Him, thank Him, and look for the light at the end of the tunnel. Hang in there. He will bring you through. Make doa percaya la Jika ia yang terbaik untukmu, ia tak akan menyakitimu. Tak perlu meratapi orang yang sudah melukaimu, biarkan ia pergi.




Satu je benda yang aku boley fikir “When I cry or lose or bruise, so long as I am still alive, nothing is ultimate. So long as there is still a tomorrow, a next moment, there is hope, there is change, there is redemption. What is lost, is not lost forever.” kadang-kadan untuk memotivasikan diri sendiri tu tak mudah tapi just said 'I believe in Allah because He believes in me and He believes in you too. Believe in His plan for you, have faith in Him, trust His guidance to you, because He has faith in you, and trusts you. Some people might challenge this assertion that Allah believes in us and trusts us. To me, that’s surprising. Allah created nothing in vain. Everything He does has a purpose. His creation of humanity was done with intent.




You will have to be strong and independent in spirit. wanita yang kuat akan dipandang tinggi and You will have to find validation of your worth within yourself. You do have worth, after all. You are as unique and beautiful as the sun and the moon, the sea and the stars. bersyukur nya kita sebagai manusia ni and You are special and gifted and you will need to realize that on your own, even in the face of external abuse. percayalah lagi Allah sentiasa menguji kita dengan pelbagai jenis dugaan. Orang yang bersabar dan ikhlas menerimanya, orang itulah yang Allah paling sayang.
'Seek your support from Allah'






i love read book can make me some guidance and give me inspirational tu build hati selembut kapas ni. Duhai wanita, jangan biarkan hatimu serapuh kaca. Usah biarkan hatimu seperti berlian palsu yang mudah retak dan hilang serinya. Jadilah wanita ibarat mutiara yang bersinar dan memberi sinar pada yang lain. sharing is caring i love u :) bye assalamualaikum.


3 comments:

Amanina said...

hye..lama tak singgah sini..btw gudluck :)

kienah starz said...

Rs terubat ckit hati yg trluka ni ble bc post awak...membina smgt...terima kasih...

kienah starz said...

Rs terubat ckit hati yg trluka ni ble bc post awak...membina smgt...terima kasih...