Followers

Saturday, 17 August 2013

diet yang sihat untuk kurus yang sihat.

Hai hari ahad! penah tak korang mengalami simpton macam aku ni "perasan kurus"? dengan perasaan confident yang aku ni masih lagi pada tahap yang tak berapa nak gemuk, puasa dan raya hari tu, makan tak ingat, lapar sikit makan, lapar banyak makan, makan, makan. So akibat confident yang tinggi mengatakan aku ni kurus, semalam nampak mesin penimbang yang menjadi nightmare aku, pergila timbang. last sekali timbang berat 3-4 bulan lepas dan hasilnya. homakaaaiii.. hamik hengkau berat naik mendadak2. naik 5KG. 5KG. 5KG. sedih kau nox, terus tak da mood nak cakap dengan boygphen, boyphen ajak makan terus tak nak, tak ada benda paling menyedihkan bila berat naik mendadak2 Hoiy.. even dia cakap dia tak kisah, dia masih cakap ialss kurus, eh mana ada gemok, biasa je la yang. u macam ni pun cantik, u lagi cantik macam ni, eh u dah cantik tu. hoiy. ialsl kenal sangat ualss jaga hati lebih tau puji la macam mana pun, mesih penimbang tu telah menghancur luluh kan hati ku. ayat memang macam ni. haha.




dah lama perasan pipi semakin kembang dengan pesat, tapi masih perasan kurus lagi memang tak boley blah. 

So dengan confident yang lebih, harus la berdiet dengan cara yang sihat dan google punya google dapat tips dari ni.




1) Mulakan dengan Bismillah.
 
2) Gunakan tangan kanan bukan tangan kiri sebab syaitan akan ikut makan dan minum sekali...tak baik makan tangan kiri tau
 
3) Ambil makanan yang berhampiran supaya tak kelihatan terlalu gelojoh.
 
4) Rasulullah mengalakkan hanya mengunakan tiga jari sahaja ketika makan. 
 
5) Jangan mencela makanan. Ambil makan yang hampir dengan korang dahulu. Yang lebih baik, ambik makanan yg depan mata dulu, pastu baru kisah amik makanan yg jauh dari pandangan.
 
6) Tidak bersandar ketika makan.
 
7) Mula makan dari bahagian tepi (pinggir) pinggan supaya mendapat keberkatan makanan.
 
8) Cara Rasullullah ialah menjilat jari setelah selesai untuk mendapat keberkatan.
 
9) Baca doa selepas makan supaya makanan yang dihadam memberi kesihatan berpanjangan.
 
10) Elakkan berfikir makan semua atau apa-apa. Berpuasa bukan cara terbaik untuk menurunkan berat badan. Korang perlu makan kalori yang cukup dan menguruskannya dengan bijak.
 
11) Potong buah-buahan yg korang suka dalam potongan yg kecil bagi menggantikan snek yg tidak sehat. No keropok keropok pleaseee...
 
12) Elak makan makanan ringan dari balang. Ini disebabkan korang tidak akan menyedari berapa banyak makanan telah dimasukkan ke dalam mulut
 
13) Pilihlah roti bijirin sebagai kudapan harian.
 
14) Elak makan makanan yg mengandungi lemak lebih dari 10%. Baca label maklumat pemakanan sebelum makan.
 
15) Rekod semua makanan yg anda makan selama 2 minggu. Konpem korang tak percaya intake korang selama ni camne ghupanya..
.
16) Elakkan or gantikan mentega dengan mentega rendah lemak.
 
17) Rajinkan diri membawa botol air sendiri ke mana sahaja korang pergi. Ini boleh elakkan korang dari minum minuman bergas atau air manis.
 
18) Sekali sekala tu, detox la badan korang. Buangkan benda-benda yg tak baik dalam badan supaya badan sentiasa rasa fresh.
 
19) Jangan skip breakfast dan lunch. Dinner tu, amik la makanan yang ringan seperti buah-buahan.
 
20) Cari geng untuk berdiet. Sebab cara cenggini korang akan lagi semangat nak kurus sebab ade teman yg same-same semangat nak kurus.
 
21) Sebelum start diet, ambik tau tabiat buruk yg boleh rosakkan diet. contoh cam, kalo suka makan snek and malas gi gim, terbalikkanlah tabiat tu erkkk...
 
22) Banyakkan minum air kosong.
 
23) Bile makan tu, banyakkan makan sayur ye. Banyak nutrisi, kalori pun rendah.
 
24) Jangan amalkan diet waktu bekerja je, hujung minggu belasah makan banyak-banyak. cara cenggini memang salah. memang tak nama diet la. kalo nak diet, biar berlarutan sampai ke hujung minggu ye, no skip skip diet.
 
25) Buat jus buah-buahan sendiri mengikut citarasa sendiri dan yang paling penting, minum tanpa gula yeeee...manis buah tu dah cukup dah untuk badan, takyah nak tambah-tambah lagi dah..
 
26) kurangkan makan salad di restoran sebab salad tu dah bercampur dengan mayonis which is, tak sehat jugak, tak diet jugak..better buat salad sendiri ye..makan saja, takyah la bersoskan mayonis...
 
27) untuk pengemar coklat, pilihlah coklat rendah lemak
.
28) Time PMS memang sedia maklum, selera makan makin menjadi-jadi. so lawan la balik dengan makan kacang almond. at least, boleh kurangkan selera makan yg menjadi-jadi tuu..
 
29) Pilihlah makan yg direbus berbanding yang digoreng, dibakar atau yang bersantan
.
30) Jadikan saderi tu sebagai snek dan teman rapat sepanjang diet,
 
31) Lagi senang kalo dapat korek dari kawan-kawan yang kurus jaga badan, tips yg diaorang amalkan.
 
32) Gunakan penyepit untuk melambatkan metabolisme makanan.
 
33) Kalo bosan dan terasa nak makan je, baik korang cari aktiviti yg keluarkan peluh dan lupakan pasal makanan.
 
34) Bile nak diet ni, tak leh stress, kang tak menjadi. kena tenang, fokus and relaks je..
35) Amalkan yogurt rendah lemak.
 
36) Tambah cili or rempah untuk meningkatkan metabolisme badan.
 
37) kurangkan makan di luar ye, seboleh-bolehnya masak la sendiri sebab kita boleh control sendiri jumlah kalori yang diambil.
 
38) Banyakkan membaca artikel mengenai diet yang sehat dan amalkan.
 
39) Tido kena cukup 6 jam dan tak lebih dari 8 jam.
 
40) Susu soya adalah alternatif yg baik daripada mengambil susu rendah lemak.
 
41) Minum teh hijau tanpa gula.
 
42) Kacang bagus untuk pembakaran lemak yg maksimum.
 
43) Gunakan tangga dari lif. Exercise la skitttt..
 
44) Kurangkan garam dalam makanan.
 
45) Jangan ade bajet untuk makanan ringan. Buangkan dari pikiran nak makan snek ke apeke. Kurang-kurang jimat duit dari perabis ke makanan ringan jee..bleh guna duit tu untuk benda lain plak...
 
46) Pisang adalah makanan diet yg paling terbaik, sebab kandungan kalium yg membantu prestasi otot dan mengawal paras air di dalam badan.
 
47) Makan secara perlahan-lahan, sebaik-baiknya kunyah sebanyak 40 kali seperti Rasullullah S.A.W.
 
48) Vitamin D akan membantu mendapatkan lebih banyak kalsium yg akan mempercepatkan lagi proses metabolisme.
 
49) Minum la teh herba dan jadikan sebagai minuman kegemaran ye walaupun tak sedap.
 
50) Minum segelas air yg ditambah dengan jus lemon skit untuk membantu meningkatkan metabolisme.




Dan ini pulak, menu diet yang boley kita ikut ye ualss.



Hari pertama
  • Anda boleh makan semua jenis buah-buahan kecuali pisang.
  • Untuk minuman, pilihlah yang sihat dan semula jadi (elakkan minuman bergas dan manis).
  • Jus tembikai merupakan minum yang mempunyai kalori paling rendah. Jadi, ia sangatlah digalakkan untuk minum. Selain itu, anda disarankan makan sup
  • Pengambilan nasi amat tidak digalakkan kerana nasi mengandungi jumlah karbohidrat yang sangat tinggi dan tidak sesuai untuk orang yang bediet.
Hari kedua
  • Semua jenis sayuran yang baik kecuali kacang pes dan jagung.
  • Anda tidak digalakkan makan kacang panggang dan seumpama dengannya.
  • Makan sehingga kamu sendiri puas dengan rasa sayur itu.
  • Paling disyorkan sayuran berdaun hijau.
  • Menu untuk sebelah malam pula, makan kentang putar dalam hidangan besar.
  • Amaran penting, lupakan mentega dan mayonis. Gantikan dengan sedikit garam dan lada hitam sebagai perasa tambahan.
Hari ketiga
  • Gabungkan makanan hari pertama dan hari kedua
  • Hari ketiga ni anda tak perlu ambil kentang dalam menu diet anda. Gantikan dengan benda lain.
Hari keempat
  • Untuk hari yang keempat, boleh makan pisang dan minum susu rendah lemak. Anda boleh ambil sebanyak mana yang boleh tetapi nasi tetap tidak digalakkan.
  • Sup dibenarkan ( semua jenis sup dibenarkan, tapi lebih elok kalau makan sup sayur je)
  • Ini merupakan hari yang agak berat dan tercabar tapi anda harus kuatkan semangat!
Hari kelima
  • Untuk hari yang kelima, anda bolehlah makan daging (ayam atau ikan sahaja)
  • Makan tomato segar sebanyak 6 biji (maksima)
  • Sup sayur dibenarkan (kurang lemak)
Hari keenam
  • Anda dibenarkan untuk makan stik. Segala jenis stik dibenarkan (yang halal je lah ye)
  • Sayur berdaun disarankan dalam menu.
  • Brokoli juga sangat digalakkan kerana ianya dapat mencegah kanser.
  • Anda dibenarkan untuk mengambil sup.
Hari ketujuh
  • Berita gembira untuk anda kerana anda dibenarkan untuk makan nasi TETAPI hanya beras perang dibenarkan.
  • Lengkapkan hidangan anda dengan jus buah segar tanpa gula tambahan.
  • Sup sayur, sup kentang, sup ayam boleh disertakan sekali dalam hidangan anda.
Kalau anda berjaya lakukannya untuk tujuh hari, mungkin anda dah hilang beberapa kg. Langkah pertama dah lepas, anda bolehlah cuba untuk sebulan pula. Yang penting ialah niat, semangat dan disiplin. Kalau semua itu tidak ada, anda diet macam mana pun tetap tak akan berhasil.


Dengan ketinggian aku 160 cm ni, haruslah dapatkan berat yang ideal. ials tak kahwin lagi, sila la jaga badan. phuhh. gambate! saya akan merindu mu wahai nasi, fast food, junk food. awak semua akan saya jadikan musuh paling ketat!. phsyo gila. hahaha  jom teman kita diet, bye.

10 comments:

Fatimah Bt Tony said...

perkongsian yang menarik

Maslinda Saidin said...

Info yang menarik. Jemput ke blog saya. http://www.myheroibu.com/

Hana Rozali said...

thankz sbb bgy skali menu .. sgt berguna untuk abg sya .. rajen singgah la ke blog sya .. www.izhana94.blogspot.com .. tq ..

tips diet said...

Tips diet untuk saya amalkan,Terimakasih

Cik Ziana said...

info nmenarik :))
jemput singgah blog saya
http://zianahealthcare.blogspot.com/

Anonymous said...

Menarik..

fitry said...

good info ...

Norazah Md Sarip said...

Hai..salam perkenalan! goog sharing & tips..jom follow blog utk perkongsian sy pula..semoga bermanfaat tq :)
www.shazdeshoppe.blogspot.com

Dila Gebu said...

info yang bermanfaat dari blog ni. memang best

Aisyah Ghazi said...

Hello sis. thanks for the share. bnyk jgk i bljr dri pos u kali ni. hehe. pasni lebih terang la apa yg perlu i take care. hehe. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

>>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<