Followers

Thursday, 25 August 2011

Man shabara zhafira


Assalamualaikum hai korang selamat hari jumaat, alhamdulillah dah masuk puasa yang ke 26 kan? lagi beberapa hari je nak raya. Alhamdullilah tahun ni juga sekali lagi aku dapat beraya dengan hok.hik. hachumm . (aku punyer style bedeherm memang macam ni ) setelah penceraian kami ( hoiy jgn nak bercerai sgt la kan )setelah setahun mencari haluan masing - masing but kami still kawan macam biasa cuma tak dah status in relationship la. Ok itu setahun yang dulu finally kami. apa ek? alah malas la nak cakap. ( siapa cakap kalau dah clash tak boley nak couple balik ?wargh ini hint )



Dalam masa setahun ni satu benda yang aku cuba lagi untuk belajar iaitu SOD.ALIF.BA.RA . SABAR. Manusia semua berubah kan?
apa yang kita jangkakan dulu tak sama dengan sekarang, dulu kita kenal orang tu lain tapi sekarang dia banyak dah berubah tapi jika perubahan tu mendatangkan kebaikkan tak salah kan tapi jangan la perubahan drastik sampai orang lain sakit hati dengan perubahan yang dibuat tu hihi. Sekarang aku kena belajar terima sedanya, itu sakit tapi cuba. dan aku harap perubahan yang jadi dekat aku tak da yang sakit hati ya, well kita kan manusia. OK dah - dah bye .



ya kesabaran yang tinggi perlu ada hokeyyy. hari jumaat ni aku nak kongsi ayat al-quran mengenai orang yang bersabar.

من الأموال والأنفس والثمرات وبشر الصابرين} (( البقرة : 155 )) وقال تعالى : }إنما يوفى
الصابرون أجرهم بغير حساب{ ((الزمر: 10 )) وقال تعالى: }ولمن صبر وغفر إن ذلك لمن عزم
الأمور{ ((الشورى : 43 )) وقال تعالى: }استعينوا بالصبر والصلاة إن الله مع الصابرين{ ((محمد
31 )) والآيات في الأمر بالصبر وبيان فضله كثيرة معروفة. :

Allah Ta'ala berfirman:
"Hai sekalian orang yang beriman, bersabarlah dan cukupkanlah kesabaran itu."
(ali-lmran:200)

Allah Ta'ala berfirman pula:
"Niscayalah Kami akan memberikan cobaan sedikit kepadamu semua seperti ketakutan,
ketaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan, kemudian sampaikaniah berita gembira kepada
orang-orang yang sabar." (al-Baqarah: 155)

Lagi Allah Ta'ala berfirman:
"Sesungguhnya orang-orang yang bersabar itu akan dipenuhi pahala mereka dengan tiada
hitungannya - kerana amat banyaknya." (az-Zumar: 10)
Juga Allah Ta'ala berfirman:
"Orang yang bersabar dan suka memaafkan, sesungguhnya hal yang demikian itu niscayalah
termasuk pekerjaan yang dilakukan dengan hati yang teguh." (as-Syura: 43)

Allah Ta'ala berfirman pula:
"Mintalah pertolongan dengan sabar dan mengerjakan shalat sesungguhnya Allah bersama
orang-orang yang sabar." (al-Baqarah: 153)

Lagi Allah Ta'ala berfirman:
"Dan sesungguhnya Kami hendak menguji kepadamu semua, sehingga Kami dapat mengetahui
siapa di antara engkau semua itu yang benar-benar berjihad dan siapa pula orang-orang yang
bersabar." (Muhammad: 31)





Man shabara zhafira
"maksudnya siapa yang bersabar akan beruntung"




p/s:eh korang nampak tak blog aku dah salin kulit, salin kulit untuk hari raya cewah , haha sebenarnya tak lama lagi blog ni akan terbegkalai sebelum dia terbengkalai aku salin kan dia kulit dulu biaq dia tak dalah kelihatan usang . ok dah bai.




3 comments:

JIJI YU said...

tak rugi langsong weh kalo ebrsabar..sebab waktu bahagia tu pasit kan tiba..ceyh jiwang aku rasenye..ekeke

wehhh lagu kat blog engko ni..buat aku syahdu..

Einaz Shah Rizal Thomas said...

jgn shadu sgt , puasa ni .. hihi thanks yer jiji ;D

fathiahRAIHANA said...

dan bg orang yg bsabar pasti ada kgembiraan di akhirnya :)
fasabrun jamil .