Followers

Tuesday, 2 August 2011

Puasa DULU dan Puasa SEKARANG .

sengetkan kepala kekanan .

lagi berapa jam jer nak masuk waktu berbuka ! Betapa bestnya dapat berpuasa dengan family kan? tahun ni tahun pertama aku bebas dari aktiviti sebagai seorang student , ya allah bahagia yer la hai .. Banyak bezanya berpuasa diperantauan jika nak dibandingkan dengan rumah sendiri, bersama keluarga tercinta. Bagi aku keadaan puasa dulu budak-budak dengan keadaan berpuasa sekarang sangatlah berbeza.. Dulu semuanya mak ayah yang buat.. sekarang semua sendiri-sendri. Sebelum tu cuba tengok drama kat bawah ni mesti sama macam korang dulu-dulu kan ? ke sekarang pun sama camtu gak :D

budak-budak dibulan puasa

Budak-budak memang macam ni kan.. hehe..

——————————————————- SAHUR ——————————————————-

Dulu…
Bangun je dah terhidang makanan depan mata tinggal cuci muka, basuh tangan pastu makan je.. abis makan, tinggal, dah ada orang yang akan basuhkan pinggan mangkuk.. air minum pun mak dah boh siap-siap dalam cawan, letak dekat dengan sue lagi.. ish!3.. anak raja btol kan.. :)

Sekarang…..
Malam-malam siapkan apa yang patut. kunci jam 5 pagi bangun, panaskan lauk pauk , makan.. siap makan basuh pinggan mangkuk, periuk belanga yang dah guna tu. pastu solat, dah abis solat sambung tido balik kalau hari cuti.. kalau hari ada kelas buat apa-apa yang patut sementara tunggu time pergi class .. tido takut susah lak nak celik mata.. banyak keja kena buat kan?.. maklumlah hidup bujang, merantau lagi tu.. berdiri atas kaki sendiri la jawabnye.. huhu..

ragam bersahur

punye la liat nak bangun sahur.. tak kira dulu ke sekarang ke.. sume sama.. ngantuk yang amat.. :D

————————————————— BERBUKA —————————————————

Dulu…
Petang-petang tolong mak buat kuih.. pastu sampai masa hidangkan makanan.. lauk pauk, kuih muih, air punye la banyak.. berjenis-jenis perisa.. dah masuk waktu berbuka 1st skali tibai air.. fuhh.. hilang dahaga.. pastu kena marah sebab tak makan kurma dulu.. hehe.. tak suke la makan buah kurma, tak best.. dah abis makan, terbongkang, kenyang.. bruuppp!! :)

Sekarang…..
Penat balik kelas tak hilang lagi.. dah kena masak.. nak beli kat bazar ramadhan takde yang berkenan.. sama je.. beli kuih je kat sana.. kadang-kadang tu beli air.. hari-hari kena fikir nak masak ape.. yela, bukan terer pun bab masak memasak ni.. kalau chef tu takpe la.. macam-macam resepi ada dalam kepala die.. tinggal masak je..

Berbuka dengan kurma.. (dah makan dah sekarang ni, siap buat macam buah-buahan biasa pulun 1 plastik makan.. :D) makan kuih sebiji , pastu baru la makan nasi, lauk 1 jenis je huhu.. sedihkan ? nak masak banyak malas, penat. makan jela ape yang ada, paling banyak pun buat 2 jenis lauk je.. bersederhana orang cakap.. Alhamdulillah.. janji kenyang ye tak ?

————————————————– LEPAS TU? ————————————————–

Dulu…
Tak pergi tarawih dah.. macam-macam alasan bagi.. hik3.. budak-budak, biasa la kan.. bagi alasan penat, tapi lepas mak ayah dah kuar ke masjid, main tak ingat dunia larat pula kan.. hehe.. main bunga api.. besstt.. Dah penat main, masuk umah.. lepak tengok tv sampai tertido.. :D

Sekarang…..
Bila dah siap makan, bersiap-siap ke masjid, solat tarawih plak.. takde alasan dah.. memang wajib gi kalau takde aral melintang.. Alhamdulillah.. insaf akhirnya.. hehe.. balik dari tarawih lepak tengok tv sambil-sambil sediakan bahan untuk sahur esoknya pula.. tapi bujang-bujang ni bersahur time rasa nak bersahur je.. biasa makan siap-siap dah sebelum tido patut la perut buncit.. jimat masa.. (cakap jela malas nak bangun.. hu3)

ragam semasa solat sunat tarawih

Korang yang mana satu time tengah tarawih tu? :)

Gitulah cite nye.. tak best sangat pun.. korang lak camne? kalau yang dapat berpuasa dengan family mesti best kan.. so, hargai family korang ketika ianya masih berada disisi korang.. Berhati-hati dijalanraya masa balik kampung nanti, ingatlah orang yang tersayang.. :)




p/s : I’d like to take this opportunity to wish all fellow Muslims a blessed month of Ramadhan. May Allah grant us the will & patience needed.

THANKS TO ONE OF BLOGGER ! ;D

27 comments:

j b r said...

happy Ramadan! anyway kurma is the best fruit ever for me :)

Eva DaNiaL said...

selamat berpuase dan selamat berbke akak einaz comell ... ^_^

Einaz Shah Rizal Thomas said...

j b r : eh sama la cuka ratah kurma macam tu jer . ;D

Einaz Shah Rizal Thomas said...

EVA DANIAL .

awak tu yang comel .
selamat juga untuk awak !

blog-tips-kurus said...

Salam Ramadan.
hi dear,
also 1st time here.
tq for drop'.. :-)

*pnjm lesungmu itu. penat lo asyik kena teleng2..

syieda_joy said...

selamat berpuasa ^_^

Einaz Shah Rizal Thomas said...

@BLOG TIPS KURUS .
wargh . ada tips nk kuruskan pipi tak ? haha

Einaz Shah Rizal Thomas said...

@syieda_joy :

thanks yer !

Memey Baharom said...

heee . i'm coming here . happy fasting day !

ekmal said...

dulu time kecik slambe je terawih 20 rakaat, tahan je dahi kt marmar masjid tu..yela, bdk2 kene dok saf blakang skali..nak2 kt blakang tu mmg dh xde sejadah,haha

syasyah_biscuits said...

alamak sengal plak kepala ni lepas senget2 tadi.. slamat berpuasa

Einaz Shah Rizal Thomas said...

@memey baharom

thanks datang belog ni .

Einaz Shah Rizal Thomas said...

@mal :
amboiy haiy kecik - kecik da rajin semayang terwkh yer ;D

Einaz Shah Rizal Thomas said...

@SYASYA .

OPS cian dia kena senget kepala . hihi

ubi said...

hai..thanks komen my entri..ni komen balas la ek..

awk shantek!..:p

ILA HonEyBuNNy said...

salam ramdhan jugak..

beza kan dulu kan skrg...zaman dah berubah...heheh

syarina syakila said...

saya follow awk..
semuaceritacena.blogspot.com

Einaz Shah Rizal Thomas said...

@ubi

thanks sudi reply balik ;D

Einaz Shah Rizal Thomas said...

@ILA HUNY BUNY .

MMG berbeza , rindu zamn dulu ..

Einaz Shah Rizal Thomas said...

@syarina syakila .

thansk sudi foloe ;)

Ain SSB said...

Selamat berpuasa! :) Sahur mmg takde orang yang tak susah nak bangun! huhu.

Qaseh Farhanah said...

selamat berpuasa dear ;)
kamu cantik!

abah khalisha said...

Dulu len skrg dah len..abah ada wt entry psl kenangan ramadhan dulu dulu

Einaz Shah Rizal Thomas said...

@ain .

aah kan ssh nyer nk bgn .. tapi sbb tak nk lapar . kena la bgn . ;D

Einaz Shah Rizal Thomas said...

@QASEH farhana .

selmat berpuasa juga . eh awak pun cantik juga la ..

Einaz Shah Rizal Thomas said...

@abah khaliha .

ala np tak link tak ley nk baca .

eyrah said...

selamat berpuasa . hee
akak cantik la ! sangat2